De Verwerkersovereenkomst

De Verwerkersovereenkomst

14/02/2018 - Vaak verwerkt een leverancier bepaalde gegevens voor haar klanten. Dit kan gaan van puur opslag (bv: Dropbox, Google Docs, backups) over het uitsturen van nieuwsbrieven tot het hosten van uw boekhoud- of CRM pakket “in de cloud”. In al deze gevallen eist de GDPR dat er een verwerkersovereenkomst bestaat tussen de Verwerkingsverwoordelijke en de Verwerker. Wat moet er nu juist in dat contract staan?

De Verwerker (de organisatie die gegevens opslaat of verwerkt) en de Verwerkingsverantwoordelijke (diegene die "eigenaar" is van de persoonsgegevens) kunnen van deze Verwerkersovereenkomst een afzonderlijk contract maken, maar kunnen dit evengoed opnemen in een bestaand contract, of zelfs in de algemene voorwaarden. Wel moeten een aantal elementen verplicht opgenomen worden, dus het is van belang hier toch de nodige aandacht aan te besteden. Zo moet in de overeenkomst ook staan welke (categorieën van) data verwerkt worden, tot welk doel en voor hoe lang. Vaak zal een deel van deze items wel in een standaarddocument kunnen, maar zal een ander deel bv op een bestelbon vermeld moeten worden.

De tekst bevat naast een aantal verplichte bepalingen (bv bijstand bij het verwerken van verzoeken van betrokkenen), bevat het ook een aantal afspraken rond audits en de kosten daarvoor, wat er met de data gebeurt op het einde van het contract enz.

Voor onze klanten publiceerden we een advies-document, samen met een model-overeenkomst. U kan dit document vinden in de documenten sectie.

Nog geen account op GDPR-Butler? U kan nog enkele dagen genieten van de Early Bird kortingen. Maak daarom vandaag nog uw gratis test account aan.Bekijk hoe wij je kunnen helpen

Wil je weten wat GDPR-butler precies voor je organisatie kan betekenen?

Maak nu een gratis account aan!